<< Tilbage

Ryg

Hej

Jeg er en ung kvinde på 30 år, som har to dejlige piger på hhv. 2 og 6 år.

Jeg har altid været meget aktiv indenfor gymnastik og er selv god til at holde kroppen ved lige i form af motion og kost. Jeg kom i gymnasiet til skade ved at hoppe over nogle papkasser i gymnastik, hvilket var en form for styrketræning. Jeg fik et ”smæld” i ryggen, fik kodimagnyl for smerterne og blev sendt på skadestuen. Lægen sagde, jeg havde væskeansamlinger, og det var så det. Dagen efter kunne jeg ikke komme ud af sengen og skulle have hjælp hertil. Jeg gik til min egen læge og fik sat ryggen på plads. On and off igennem mange år har jeg været ved lægen og fået sat den på plads, fået blokader og været til kiropraktor. Jeg fik at vide af min daværende læge, at kiropraktik kunne gøre ledbåndene slappe, så jeg stoppede helt med dette. Jeg har selv kunne klare problemerne igennem årene og har ikke været sygemeldt med ondt i ryggen.

Indtil februar 2007 gik det godt, men gik tilbage, hvor jeg siden har haft ondt i ryggen ved lænden, højre side ved bækkenet med udstråling ned i højre lår, sommetider under knæet og ned ved anklen. Jeg fik i sommeren 2007 en henvisning til en fysioterapeut, hvor jeg fik akupunktur, elektroder og blev ”rykket i”. Det endte med efter 9 gange ved fysioterapeuten, at jeg næsten ikke kunne komme ind og ud af min bil. Jeg henvendte mig igen ved lægen, og han sagde, at fysioterapeuten havde overbelastet mine ledbånd, og at jeg skulle slappe af nogle uger, før jeg gik til fysioterapeuten igen. Fysioterapeuten sagde, at han nok ikke kunne hjælpe mig. Han spurgte, hvem min læge var, og jeg svarede, hvor han sagde, at denne læge ikke sender nogen til en mr-scanning. Så valgte jeg at træne og komme videre med mit liv, men her i januar blev det nok, og jeg henvendte mig igen til lægen, som jeg aftalte med, at jeg skulle til en fysioterapeut. Jeg bad om en mr-scanning, hvilket jeg ville komme til efter en røntgenundersøgelse, hvor strukturate forandringer skulle udelukkes. Jeg har så i dag fået svar på undersøgelsen, som viste normale forhold. Lægen sagde, at vi så måtte se, hvad der sker. Jeg fortalte ham, at fysioterapeuten havde sagt, at jeg ikke må støvsuge, hvor han grinede. Ligeledes fortalte jeg, at fysioterapeuten havde sagt, at jeg ikke må træne udover cykling og gå ture, hvor han sagde, at det måtte jeg gerne. Ift. scanning oplyste han ift., om det kunne være et nerverodstryk, at det kunne godt gøres, hvis jeg ville ”udsætte” mig selv for det. Jeg har nu sagt ja til scanningen.

Jeg vil bare høre en andens mening ift. rygproblematikken, og min følelse af ikke at blive taget alvorligt af lægen.

Med venlig hilsen
”Den der har ventet så længe”.


Kære ”Den der har ventet så længe”.

Det var dog en træls historie du fortæller og flere ting kan undre mig – men jeg vil først sige, at det er oplagt, at du bør få foretaget en MR-scanning, som er den eneste måde, man kan finde ud af, om bløddelene – altså nerverne – er belastet, og jeg forstår på dit indlæg, at du venter på denne. Med din unge alder undrer det mig, at dette ikke er gjort forlængst med de symptomer, du beskriver – og jeg ville allerhelst vente med mit svar, til du har fået resultatet af din MR-scanning – men du er selvfølgelig velkommen til at vende tilbage, når dette foreligger.

De symptomer, du beskriver, tyder på en påvirkning af din iskiasnerve. Dine ryghvirvler har hver især et hul i hver side, hvor nerver fra rygmarven kommer ud, og fordeler sig til de væv i kroppen, som de har ansvaret for. Fra lændehvirvlerne samler disse nervetråde sig i bundter, der bl.a. går ned til benene og foden. Derfor kan smerter i fod eller knæ stamme fra et lænde-problem. De klassiske iskiassmerter er smerter i ballen ned på bagsiden af benet til foden. De kan også forløbe på siden af benet eller gå til lysken – alt efter hvor i lændedelen problemet er.

Ved ex slidgigt bliver afstanden mellem hvirvlerne i ryggen mindre og dermed også de huller, nerverne kommer ud af – hermed er der en risiko for tryk på disse – men slidgigt har du næppe i din alder, og dette kan ofte ses på en alm. røngtenoptagelse ved at afstanden mellem hvirvlerne er mindre end de bør være.

Du har næppe en discusprolaps, hvor den gelé-plade der er i midten af brusken er presset, således at denne med bindevævet omkrig buler ind i rygmarven og trykker på denne. Men du kan måske have en begyndende skade hvilket MR-scanningen kan vise.

Når du har en svaghed i ryggen, vil du spænde dine rygmuskler og herved påvirke dine nerver – dette kan blive en ond cirkel og det gælder om at få løsnet dine rygmuskler, hvorefter du skal træne dem, så blodforsyningen i disse bliver bedre så musklerne kan holde til mere.

Her er akupunktur sammen med øvelser det bedste, der kan gøres. Man sætter nåle lokalt og distalt ved foden, for at dække iskiasforløbet – evt suppleret med én eller to nåle i øret, hvis der er ømme punkter ved ”lænde-området”. Man kan supplere med elektroakupunktur, hvor der sættes strøm på nålene for at forstærke virkningen – dette er ikke så slemt som det lyder. Jeg ville afslutte med Graston – som du kan læse om på Netnaturdoktorens hjemmeside under ”akupunktur”.

Du har prøvet mange behandlinger og det kan undre, at disse ikke har hjulpet. Jeg ville derfor gå lidt i dybden med dine evt ubalancer før første behandling – hvordan er dine graviditeter forløbet? Har du haft hårtab, natlige svedeture eller flækkede negle i forbindelse med disse – måske endda bækkenløsning? Alle disse oplysninger kan give mulighed for, at give dig en lidt bredere behandling, der kan styrke nogle grundenergier, der kan være nødvendige for et bedre og holdbart resultat. Kost og levevis har selvfølgelig også stor betydning, men det lyder til, at du er opmærksom på dette.

Men lad os vente med en mere præcis behandling indtil svaret af MR-scanningen er klar, og indtil da vil jeg støtte din fysioterapeut i, at cykling er godt, da belastningen af iskias ikke er stor. Støvsugning er meget belastende, så det må du få andre til i en periode – ligesom vinduespudsning m.m.

Jeg vil til sidst sige, at det er altafgørende for dig og evt fremtidige problemer, at du har tillid til din læge – hvis du ikke har det, skal du finde en anden læge, der lytter til dig og tager dig alvorligt. Dette er endnu vigtigere når det ikke drejer sig om én selv men måske ens børn.

Hilsen fra Akupunktør Asbjørn Kleif

<< Tilbage

Gå til forsiden

Hasle Akupunkturklinik v/Asbjørn Kleif : Holmstruphøjvej 143 : 8210 Århus V : Tlf. 29 256 456 : E-mail: kleif@kleif.dk