<< Tilbage

Østrogendominans

Til brevkassen!

Vedr. østrogendominans og evt. lever-/stofskifteproblemer.

Jeg håber virkelig I kan hjælpe mig med en idé til, hvordan jeg kan få hjælp og undersøgelse af følgende:
Situationen: Er aktuelt i udredning til IVF-(reagensglas) behandling pga. lukket æggeleder. Alle blodtal, skanning osv. ser normalt ud (bortset fra den lukkede æggeleder), men: Det har foreløbig vist sig med blodprøve i tre på hinanden følgende cykli at jeg har et meget højt niveau af østradiol (østrogen) i relation til FSH-hormonet, hvorfor man ikke har kunnet vurdere om mine FSH-tal er rimelige - da østradiolen konsekvent er for høj. Østradiol ligger på ca. 0.50-0,60 i forhold til FSH-tal på mellem 4,4 og 8,8 - jeg har fået at vide, at for at få et meningsfyldt FSH skal østradiol være 0,05, altså ti gange mindre. Noget tyder altså på at mit østrogenniveau er kronisk højt - det er jo det samme mønster fra cyklus til cyklus.
Har foreløbig fået at vide at blodprøvetagning skal forsøges igen i flere cykli, men jeg begynder at overveje - da jeg har en hel del andre symptomer der kunne passe på problemer i relation til østrogendominans - om det kunne tænkes, at der er problemer med min lever eller stofskiftet.

Jeg er blevet opmærksom på, at der kan være en relation mellem problemer med leveren og skjoldbruskkirtlen og et for højt østrogen-niveau i kroppen. I forbindelse med sygemelding pga. stress i 2004 fik jeg ca. et halvt år senere melasma - brune pletter i ansigtet (har aldrig taget p-piller og er ikke overdreven soldyrker) og har haft det siden. Så vidt jeg forstår, kan melasma til dels være forårsaget af hormonelle ubalancer.

Der er to alternative behandlere (biopat og akupunktør), som uafhængigt af hinanden har diagnosticeret mig med "sløv" eller "doven" lever og til gengæld overstressede nyrer, men det skal dog siges at jeg har aldrig fået målt levertal osv. eller min stofskiftefunktion. Hvis jeg forstår det rigtigt, er det sådan, at en forringet leverfunktion kan medføre, at kroppen ikke ordentligt kan udskille overskydende østrogen, og at dette igen kan påvirke stofskiftet negativt. Jeg ved ikke om det er her problemet kan være, men stress skulle jo påvirke leveren negativt, og måske kan det have gjort et i forvejen eksisterende problem med for meget østrogen værre.

Symptomerne er følgende:
- Vægtøgning omkring hofter og mave det seneste år - (har dyrket mere motion end nogensinde før og er virkelig opmærksom på min diæt - men jeg kan ikke tabe mig, hvad ellers har været muligt før)
- har altid haft meget kraftige menstruationer, og min mor og mormor har begge fået fjernet livmoderen pga. kraftige blødninger
- PMS og humørsvingninger, hyppigt dårligt humør, tudeture
- tendens til acne (især i højre side af ansigtet)
- lændesmerter i højre side
- melasma
- meget vand i kroppen, specielt ved lår/bryster og specielt før menstruation
- problemer med fordøjelsen, ofte forstoppelse
- de seneste år nærmest kronisk træthed (jeg har tilskrevet dette efterveerne af, at jeg gik ned med stress, men jeg ved jo ikke om det skyldes noget andet)

Jeg drikker kun 1 kop kaffe dgl. og tager multivitamin, b-complex og cal/mag 1:1, plus probiotiske mælkesyrebakterier. Er obs på at få rigeligt vand.

Jeg har set, at man kan købe "sæt" i USA, hvor man over en måned med spyttest o.lign. tester cortisol, østrogen osv. - altså man tester åbenbart sammenhængende for flere ting på én gang. Jeg kan selvfølgelig ikke diagnosticere mig selv, men jeg synes efterhånden, der er en hel del symptomer, som får mig til at tro at der må være en eller anden form for ubalance et eller andet sted - og jeg vil jo gerne have det godt, især, hvis det nogensinde skal blive muligt at forsøge at blive gravid (jeg er 38).

Ville I ud fra ovenstående kunne give mig en idé om, om jeg er helt på gale veje? Kan det være en idé at blive testet på en eller anden måde - og hvor og hvordan kan jeg blive testet - gerne et sted der kan foretage samtlige relevante tests ét sted. Og i øvrigt, om det er muligt i givet fald at afhjælpe en eventuel østrogenubalance med andre hormoner (progesteron??), homeopatisk medicin osv.

Undskyld det lange spørgsmål, men jeg håber, at det er til at overskue. Jeg håber virkelig I kan hjælpe - Mange tak

Med venlig hilsen
Den anonyme


Kære anonyme,

Det er altid dejligt, når spørgeren som du, er grundig i sine beskrivelser og giver mange fyldestgørende oplysninger om symptomer, tests m.m.

I dit indlæg lægger jeg mærke til, at du lægger stor vægt på at få lavet tests, for på denne måde at få oplysninger om din krop og din tilstand, hvilket kan give dig en vis form for kontrol. Du vil gerne finde et middel, der præcist går ind i kroppen og som det manglende element, får det hele til at falde på plads så du kan opleve balance, blive gravid og opleve det ultimative i livet – at blive mor og forælder.

Jeg vil tillade mig at tolke din henvendelse som et lille desperat forsøg på at få et svar, som den etablerede lægeverden ikke kan give dig – for med alle dine blodværdier må du have forespurgt dig flere gange. Det undrer mig, at du ikke har fået din læge til at tage lever-prøver m.m., men jeg tror nu heller ikke, at din Lever-ubalance vil vise sig i en blodprøve, for vi kan endnu ikke måle qi – energi.

Nu skriver du så til en Naturbrevkasse for at få hjælp og finde en løsning.

Du har henvendt dig til andre alternative behandlere, der har fundet ubalancer hos dig – har de ikke tilbudt at hjælpe dig med at finde en balance? Er du i gang med en behandling for ”en doven lever”?

Du vil gerne være gravid – du er 38 år – så det burde være muligt for dig. For at blive gravid skal kroppen være i balance – der er jo logisk nok. Akupunktur er en oplagt mulighed før en planlagt IVF forsøg, og dine chancer for graviditet vil forbedres betydeligt. Men før du forsøger, skal kroppen være i balance – selv dit stærke ønske om graviditet, kan skabe ubalancer – også i østradiol-værdierne, hvis vi skal ind på dine blodprøver – men der skal mere til. Du skal have et stærkt Nyre-jing, din Lever-funktion skal være i balance etc.

Ifølge dit brev har du haft en voldsom stressperiode for ca 3 år siden, du har problemer med vægten, væske i kroppen, tegn på Lever-qi-ubalance m.m. Du bruger meget plads på at beskrive blodværdier m.m., men du skriver forbavsende lidt om, hvordan du har det inderst inde – fungerer du godt i dagligdagen, kan du blive glad og ked af det – uden for menstruationstidspunktet, kan du lide at være sammen med andre, er du klar til at blive mor, sover du godt om natten m.m.

Du har været sygemeldt pga en stressperiode i en alder af 35 år, hvilket siger mig, at du ikke har været i stand til, at reagere på de signaler, som din krop uvægerligt har givet dig og reageret på disse. Stress er ikke en negativ påvirkning, hvis du reagerer på de signaler du får – men er du først sygemeldt, har påvirkningen skabt så store ubalancer, at det kan tage flere år, før du opnår en ny balance. Ofte er det nødvendigt at skifte miljø væk fra de impulser, der har fremkaldt den negative stress, fordi kroppen i mange år fremover vil reagere for kraftigt på blot små impulser, som du måske ikke engang opfatter.

Din henvendelse indeholder oplysninger om dine mange ubalancer – og de omhandler ikke kun én energikreds men har påvirket mange funktioner i din krop – så de må være skabt over adskillige år.

Jeg vil anbefale dig at bruge det næste år på at komme i balance, øve dig i at mærke, hvordan du har det og tilstræbe at god balance – jeg møder ofte kvinder i min klinik, der ikke kan svare på, hvornår de har det bedst i livet, hvornår de får energi, og hvornår de taber denne. Du skal i denne periode ikke prøve at blive gravid – selv om du selvfølgelig ikke kan lægge ønsket fra dig.

Du skal have hjælp evt af din akupunktør til at arbejde hen mod en balance, hvor du foruden behandling også vil få gode råd og frem for en forklaring, der skal hjælpe dig til en erkendelse af dig selv og din krop.

Når tiden kommer til en fornyet IVF vil jeg anbefale kinesisk urtemedicin op til ægoplægningsdagen for at styrke dit Nye-jing. Din Lever-qi skulle gerne være mere i balance på dette tidspunkt og sammen med en god Milt-qi vil der nu være en god chance for graviditet. Denne Patent-medicin kan du ikke selv købe – den kan kun bestilles af en behandler, der er udlært i at stille en kinesisk diagnose.

Dette er nok ikke det konkrete svar, du havde håbet på – men din situation og dine ubalancer kan efter min opfattelse ikke ”fixes” med et middel, du kan tage – der skal en helt anden erkendelse til, men din henvendelse her, viser dog, at du er indstillet på at prøve noget, og på denne måde er du på vej, så jeg kan kun ønske dig held og lykke!

Hilsen fra Akupunktør Asbjørn Kleif

<< Tilbage

Gå til forsiden

Hasle Akupunkturklinik v/Asbjørn Kleif : Holmstruphøjvej 143 : 8210 Århus V : Tlf. 29 256 456 : E-mail: kleif@kleif.dk