<< Tilbage

Mensessmerter

Hej netnaturdoktor,

Jeg er begyndt at få forfærdelige menstruationssmerter, hvilket jeg aldrig har haft før. Smerterne er der de første 1-2 dage af selve menstruationsperioden, og disse dage er det svært for mig at foretage mig noget. Oftest ligger jeg i sengen eller sover. Det går så over igen, når de ca to dage er passeret. (Som oftest er det vist kun 1 dag det varer - heldigvis.)
Jeg er 21 og har haft menstruation, siden jeg var 13. Jeg er begyndt at anvende en hæmatit, og nogle gange hjælper det, andre gange ikke.
Jeg skal købe en karneol snarest muligt.
Noget andet der også sker i løbet af disse to første dage er, at min tarm tømmer sig selv, som om der foregår en kæmpe udrensning af min krop. Jeg skal på toilettet meget ofte.
Jeg spiser sundt - jeg har særlige spisevaner fordi jeg ikke er specielt glad for kød, og jeg spiser mange gange om dagen, fordi jeg ikke bryder mig om alt for store måltider, men når menstruationen indtræder får jeg et voldsomt øget behov sukker, og bliver også meget sulten.
Har du et råd til mig, og kan du komme med et bud på, hvad årsagen smerternes pludselige opståen kan være? Jeg har oplevet dem før med mellemrum i løbet af årerne, men aldrig så regelmæssigt som nu.

Tak og venlig hilsen Sidsel.


Kære Sidsel,

Menstruations smerter er meget ubehagelige og desværre mere almindelige, end man tror. Der sker mange ændringer i din krop op til – under og efter menstruationen.
De mest almindelige smerter kommer ved begyndelsen af menstruationen og varer fra 1 – 5 dage, så dette passer jo godt med dine smerter.

Du skal kontakte en veluddannet akupunktør – han/hun vil kunne hjælpe dig med behandling og rådgivning.

Det er specielt for dig, at du ikke har haft problemer i ca 8 år – og så pludselig får du problemer. Jeg regner ikke med, at du har fået børn, eller at der er sket drastiske ændringer med dig og din krop. Du er stadig ung – så det burde ikke være din alder, der er årsag til ændringen.

Smerterne skyldes den kinesiske Lever-energi, der bliver voldsomt aktiveret under menstruationen – Leveren er jo også ”blodbeholder” for livmoderen i forbindelse med menstruation.

Det gælder om for dig, at harmonisere din Lever-energi. Da du lever sundt, regner jeg ikke med, at du overdriver indtagelse af alkohol – da dette kan give Lever-energi-problemer. Meget sure fødevarer og lakrids kan have samme effekt.

Det bedste du kan gøre selv, er at få din puls op til max-puls ca 3 gange om ugen – spinning, interval-løb etc vil være ideelt – men du kan selv finde den metode, du har det bedst med. På denne måde harmoniserer du din Lever-energi.
Gå-ture og cykel-ture er selvfølgelig også sundt – men har ikke den samme gavnlige effekt på Lever-energien. Pulsen skal altså helt op i ”det røde felt”.

Du skal også gå din kost igennem og chekke, at du får proteiner nok. Når du ikke spiser meget kød, skal du sørge for at få proteintilskud dækket fra ex bønner, kikærter m.m. Hvis du mangler næring, vil din Lever-energi blive for rebelsk fordi den mangler sin afbalancerende modvægt. Husk også at drikke rigelig med vand.

Sorg (også kærestesorger) kan også have indflydelse – idet Lunge-energien hæmmer Lever-energien, og Lunge-energien svækkes ved sorg.

Som du kan forstå, er der flere forhold, der skal undersøges – men en uddannet TCM-akupunktør vil kunne hjælpe dig. (TCM eller TKM betyder Traditionel Chinese Medicin).
Han/hun vil også med nåle kunne ophæve de stagnationer i Lever-energien, der kan give dig problemer med menstruationssmerter.

Men læg mærke til, om du har forsømt din motion eller er i emotionel ubalance.

Jeg er ikke specialist i brug af Hæmatit eller Karneol – men jeg kan se, at hæmatit har megen maskulin energi, hvilket i flere tilfælde af menstruationssmerter ikke vil være en fordel.

Det er naturligt, at kroppen udrenser sig i forbindelse med menstruation – mange får også tendens til bumser, når deres udskillingsorganer – lever, nyrer, lunger - ikke fungerer sufficient eller er under pres.
Kroppen får også brug for mere energi, hvorfor du får trang til hurtig energi – noget sødt – og vedvarende energi – du spiser mere.

Jeg vil håbe, at du får bugt med dine smerter, og ønsker dig held og lykke med behandlingen!

Hilsen fra Akupunktør Asbjørn Kleif

<< Tilbage

Gå til forsiden

Hasle Akupunkturklinik v/Asbjørn Kleif : Holmstruphøjvej 143 : 8210 Århus V : Tlf. 29 256 456 : E-mail: kleif@kleif.dk