<< Tilbage

Sorg-Nyreyang

Jeg har i et par år haft tinnitus i mit højre øre, sikkert fremkaldt af følelsesmæssig stress, da det begyndte, da min mor fik konstateret uhelbredelig kræft i efteråret 2005 og døde i december samme år.

Jeg har så for nylig været hos en akupunktør, som siger jeg har for lavt nyre yang energi.

Jeg lever meget sundt spiser mest fisk kun meget lidt kød og 75 % frugt og grønt og altid rugbrød frem for andre brødtyper. Jeg var engang ”afhængig” af hytteost, men er helt holdt op med at spise det, da det føltes som om det dannede slim. Jeg skulle altid rømme mig og det er forsvundet nu efter jeg holdt med hytteost og feta også faktisk.
Lyder min kost fornuftig i forhold til at være nyre yang styrkende eller har du andre gode råd? Ville en blodtype kost kunne hjælpe?

Det skal siges at en anden sammenhæng med yang underskud kan være årsag til barnløshed. Jeg ingen børn for jeg har aborteret 4 gange. Jeg ønsker mig brændende et barn og gik bla også til akupunktøren for at få hjælp til det. SÅ alle råd gælder, så jeg kan blive mor !!! Og slippe af med min tinnitus.

På forhånd tak..

Kærlig hilsen
Inger


Kære Inger,

Jeg har som akupunktør fået mulighed for at give et svar på din henvendelse. Mit svar vil indeholde lidt om sorg og sorg-reaktion set ud fra et TCM-synspunkt (Traditionel Kinesisk Medicin).

At miste sin mor specielt i din unge alder, er et voldsomt traume for kroppen og giver ubalance indenfor flere energikredse.

Sorg sætter pres på Lunge-energien og giver ofte symptomer med tør hoste, hyppig rømmen, forværring af allergi og exem, større modtagelighed overfor udefrakommende sygdomme og måske en ubændig trang til at rydde op, for at skabe system og få styr på verden.

Voldsom sorg dræner Nyre-energien – den medfødte livsenergi - der bl.a. styrer tænder, hovedhår, negle og det indre øre. Psykisk kan sorg give angst-tilfælde og svære depressioner, der ofte er rettet mod sig selv.
Det er ikke uden grund at stor sorg kan gøre den ramte grå-håret på én nat – eller i hvert fald på kort tid – eller at det at føde et barn, hvor moderen dræner sin Nyre-energi, i ”gamle dage” kostede en tand.

Som du selv er inde på skyldes din tinnitus sandsynligvis tabet af din mor – ofte ses symptomer med øresusen, der bedres hvis du lægger en rundet hånd foran øret.

Det er dejligt at læse, at du gør de gode ting for at rette op på dine ubalancer – grøntsager, frugt, undgå mælkeprodukter og spis rugbrød i stedet for de energifattige hvedemelsprodukter.
Når din akupunktør har fundet, at du mangler Nyre-Yang, skal du have suppleret din grundenergi. Meget enkelt kan man sige, at du skal forbruge mindre energi end det du får tilført – og med energi mener jeg ikke kun fra kosten, men også fra dine omgivelser. Du skal beskæftige dig med gøremål, du er glad for, mennesker du trives med, og føler du overskud en dag, skal du gøre noget godt for dig selv (og din sorg) og ikke forbruge energien på pligter eller nye arbejdsopgaver. Gå en tur, hør lidt musik, læs et blad eller en god bog – bevar og lagre din energi. Enkelt – ikke? Men meget svært for os mennesker – der helst skal yde hele tiden.

Din grundkost skal være grøntsager – gerne varmebehandlede, for at lette optagelsen. De grove grøntsager vil give dig mest energi – selleri, fennikel, gulerødder, jordskokker m.m. Du må gerne få meget kød – kød er Yang-givende. Det kød, der har de tætteste fibre er mest Yang-holdige – ex vildt kød. Men fjerkræ og fisk er også godt.
Du må altså gerne få en del kød og proteiner evt i form af bønner. Undgå pasta, spagetti og begræns kartofler og ris.

Det bedste frugt for dig vil være de faste frugter uden for meget frugtsaft – ex æbler, pærer og bananer. Spis mellemmåltider – ex en rugbrødsmad med evt avocado i skiver med citronsaft og let salt.
Husk et godt morgenmåltid, der giver energi – gerne havregrød evt sødet med blomsterhonning, nøddder og evt frugtstykker.
Brug god tid på dine måltider – det at tygge maden gør det lettere for kroppen at optage energien fra denne.

Yang skal bl.a. give varme i kroppen – jeg tror nu også, at du har drænet af din Nyre-Yin, men symptomerne kan være diskrete i din unge alder. Specielt dine aborter med manglende evne til at kunne gennemføre en graviditet taler for dette – så den skitserede kost er Nyre-energi-styrkende.

Din akupunktør kan give dig nogle punkter, som du med fordel kan massere dagligt for at bedre dine graviditetschancer – men vent med at blive gravid til du er mere i balance. Lad din akupunktør råde dig vha en kinesisk diagnose – det kan gøres efter viden om ex hvor i graviditeten du aborterer. Er du selv født lidt for tidligt - måske?

Specielt Yang kan styrkes med ex basilikum, purløgsfrø, dildfrø, fennikelfrø, hvidløg, lammekød, pistachienødder, salvie, stjerneanis, ingefær - tørret, hummer, hindbær, timian, nyre, rejer, valnød, rosmarin, vandkastanjer og nellike – men du har efter min mening meget behov for både Yang- og Yinstyrkende kost.

Det er vigtigt at du giver din sorg plads for at undgå andre symptomer fra andre energikredse – altså med mellemrum finde tid og sted til at reagere og møde din sorg. Der er gået 2 år, siden du mistede din mor, men 2 år er ikke lang tid, selvom omverdenen ofte synes det – så husk at imødegå din sorg, når du har overskud og rum til det. Brug dine gode venner, der ikke er personligt berørt af din mors død. Behovet vil blive mindre med tiden, hvor sorgen bliver en del af dig og din nye energibalance – til gengæld vil savnet af din mor fylde mere.
Stor sorg kommer du ikke over eller igennem – det bliver en del af dig som ændrer (nogle vil sige modner) dig både fysisk og psykisk og sanseligt, men ved at gøre de bedste ting, vil den ikke skade dig.

Jeg vil ønske dig held og lykke og håber, at du vil få de børn, du så varmt ønsker dig!

Hilsen fra Akupunktør Asbjørn Kleif

<< Tilbage

Gå til forsiden

Hasle Akupunkturklinik v/Asbjørn Kleif : Holmstruphøjvej 143 : 8210 Århus V : Tlf. 29 256 456 : E-mail: kleif@kleif.dk