<< Tilbage

Leddegigt

Hej
Jeg er en kvinde på 47 og har haft leddegigt siden 1998. Siden jeg var lille har jeg døjet meget med mine knæ, som blev slået hen med at det var vokseværk trods det gjorde så ondt at jeg i mange år op i min voksenalder kunne ligge og græde på grund af smerter, senere havde jeg store problemer med kraftige smerter i mine hofter som så blev slået hen med at det var på grund af et hofteskred som der aldrig var blevet gjort noget ved, gik til mange fysioterapeuter og lignende og fik ibubrufen. I 1996 fik jeg en underlig influenza lignende tilstand i kroppen og havde ondt i mine led, fik så jeg at vide at jeg havde den såkaldte flyvegigt som mange starter med at få at vide. Fik så noget gigtmedicin. 1 år senere fik jeg alvorlige problemer med mit ene knæ som hævede voldsomt op så jeg havde svært ved gå, tilsidst kunne jeg ikke gå, så jeg måtte en tur på skadestuen, der fik jeg at vide at det var min menisk den var gal med så jeg blev henvist til Hvidovre som lavede en kikkert undersøgelse hvor de fandt at knæet var i voldsom betændelses tilstand og at det var leddegigt. Siden har jeg haft flere hævelser af knæet hvori der så er blevet lagt blokader af cortison, dette er dog heldigvis stoppet og mit knæ har det godt i dag.
I 2004 virkede min medicin ikke længere (Arava) så der måtte skrappere midler til og jeg fik så den nye biologiske medicin Enbrel, det gjorde mit liv til et helvede inditil jeg lagde sprøjterne foran min læge i 2006 og sagde stop. Indtil da havde jeg kæmpet mig igennem med influenza, lungebetændelser, nyre problemer, nerve betændelse og et totalt nedsat immun forsvar, og 3 indlæggelser på et år på grund af lungebetændelse. Så hellere leve med smerterne, hvorefter jeg gik tilbage til min gamle medicin og har fået medicinen Arava. Jeg kører en kur hvor jeg så vidt undgår hvidt mel, ingen sukker, ingen rødt kød, spiser i stedet fisk,kalkun, kylling og masser af grøntsager. undgår så vidt muligt kartofler, auberginer, peberfrugter og tomater som jo tilhører natskyggefamilien og ikke hænger godt sammen med leddegigt.
Bruger udelukkende olivenolie i madlavningen Drikker ingen mælkeprodukter, kun soyamælk, minimerer forbruget af kaffe, drikker masser af base the`, grøn te og brændenælde te.
Spiser udo`s choise, MSM, calcium med D vitamin, Litozin og spektro.
På grund af Enbrel fik jeg også ødelagt min skjoldbruskkirtel og døjer nu med for lavt stofskifte så det får jeg eltroxin for så det er okay.
Jeg vil gerne høre om i har råd som jeg kan følge da jeg indimellem får stærke smerter og ikke kan tåle mine smertestillende piller længere da de har givet mig mavesår, i stedet får jeg prednisolon/ cortison som jeg bestemt ikke har lyst til at fylde min krop med

Ja det var en længere smøre men jeg håber meget at i har lyst til at svare
Bedste hilsener og tak
Anne


Kære Anne,

Du har i en ung alder fået leddegigt, der er blevet mistolket og fejldiagnosticeret flere gange og det gør helt ondt at læse om dine oplevelser og lidelser.

Du har, som det også fremgår af dit brev, prøvet mange forskellige ting og behandlinger. Samtidig har du fået en del medicin, og din sygdom må være alvorlig, når du bliver udsat for så stærk og potent medicin igennem længere tid, med de risici for bivirkninger, der følger.

Du nævner ikke, om du har prøvet akupunktur – som jeg mener kunne dæmpe dine symptomer.

Normalt behandler jeg årsagen til symptomerne – leddegigt begynder oftest som en varmelidelse og giver artritis med de symptomer, du nævner med hævelse, ømhed, rødme og smerter. Symptomerne vil i dette stadie forværres ved varme og bevægelse. Det er en inflammationsproces der minder om en infektion, men uden bakterier.
Senere vil leddegigt overgå til den kroniske tilstand og blive til en kuldelidelse med stivhed, bindevævsforandringer og fortykkelser. Symptomerne vil normalt i dette stadie bedres ved varme og bevægelse.

Akupunktur har en god effekt især når lidelsen bliver behandlet i det akutte stadie – altså når symptomerne viser sig som en varmelidelse. Her kan man med held behandle årsagen til inflammationsprocesserne. Når sygdommen er blevet kronisk, er det vanskeligere at behandle med akupunktur, og de punkter, der vælges vil ofte være smertelindrende punkter – der skal flere behandlinger til, og ofte må disse gentages med mellemrum.

Hvis du vælger at prøve akupunktur, mener jeg, at du skal behandles efter den klassisk kinesiske akupunktur med elementpunkter, der styrker din grundenergi – på kinesisk din Nyre-energi - sammen med supplerende smertepunkter. Jeg vil også anbefale en kinesisk patentmedicin, der vil styrke netop denne energi.
Behandlingen skal tage hensyn til hele dig – altså din leddegigt, stofskifte, psyke og balance.

Jeg vil ikke love dig en mirakel-kur – men behandlingen vil have en chance for at kunne gøre din tilværelse mere udholdelig.

Det er vigtigt for dig at være opmærksom på din levevis, både fysisk og psykisk – men ifølge det du skriver, har du fokus på kost m.m. – jeg går ud fra, at du også har forsøgt alle de gode urteråd som venustorn, ingefær m.m.

Jeg ønsker dig god bedring og held og lykke med fremtiden.

Hilsen fra Akupunktør Asbjørn Kleif

<< Tilbage

Gå til forsiden

Hasle Akupunkturklinik v/Asbjørn Kleif : Holmstruphøjvej 143 : 8210 Århus V : Tlf. 29 256 456 : E-mail: kleif@kleif.dk