<< Tilbage

Lunger-fordøjelse

Kære Naturbrevkasse

Jeg er en pige på 33 år, der altid har haft problemer med maven. Jeg tilskriver det en overdreven penicillinmedicinering, da jeg var barn. Igennem årene har jeg fået problemer og været på diverse diæter: candida, bukkehorn osv. Jeg får let kvalme, når jeg er til fester med store middage og meget alkohol og kaster ved sådanne lejligheder næsten altid op. Ret udramatisk, men lidt træls. Fordelen er så at jeg får færre tømmermænd - hvis man absolut skal se noget godt ved det! Sikkert pga. af alt dette har jeg i mange år levet utroligt sundt og dyrket meget motion. Jeg undgår stort set hvedebrød, drikker kun lidt komælk og kaffe og spiser kun lidt sukkerholdigt. Får mange grøntsager, kerner, nødder, speltbrød, urteteer, fjerkræ, fisk og sunde olier. Stort set altsammen økologisk. Jeg kender også til blodtypekost og anvender det et langt stykke hen ad vejen, er blodtype 0.

For en måned tid siden fik jeg ondt i hals og ører og samtidig opsvulmet mave. Jeg var syg nogle dage og lå i sengen. Da det første var gået over var min mave stadig stor, jeg lignede en gravid i 5. måned. Jeg gik, som jeg før har gjort, ned til min lokale helsekostmand som satte mig på en 4-dages diæt: Bukke- og hørfrø i varmt vand, urtete, kogte grøntsager og grød. Det hjalp. Bagefter fulgte jeg op med tarmflorabakterier og tarmskylninger på klinik. Det virker som om min mave er god igen. MEN. Efter en stor fest her i weekenden, med alkohol og oksekød (som jeg ellers ikke har rørt i en måned), ville jeg søndag eftermiddag tage en lur. Pludselig fik jeg vejrtrækningsproblemer og trykken for brystet. Det har jeg haft siden. Dvs. i tre dage, Ingen hoste, ingen hæshed. Jeg var hos lægen, som sagde at jeg havde en mild form for bronkitis. Han syntes vi skulle se tiden an. Det er meget ubehageligt for mig med denne trykken for brystet og lettere åndenød. Jeg har surfet en del på nettet og har pludselig lagt mærke til, at der flere steder står at maveproblemer og bronkitis/astma kan have en forbindelse, f.eks. ved tilfælde af halsbrand og reflux. Jeg har faktisk tilfælde af sure opstød indimellem. Kan der mon være en sammenhæng?

Jeg vil gerne gøre noget ved dette her af naturlig vej. Hvad er det bedste jeg kan gøre?

På forhånd tak for hjælpen

Hilsen Naturpigen


Kære Naturpige,

Når jeg læser dit brev, får jeg en forståelse af, at du egentlig har det godt, når du lever sundt, og du har en god forståelse for sund levevis.

Du skriver at du har et følsomt fordøjelsessystem, sandsynligvis ødelagt efter mange penicillinkure i barndommen – og det er rigtigt, at penicillin ødelægger den normale tarmflora og herigennem påvirker fordøjelse og immunsystem. Normalt normaliserer tarmfloraen sig efter et stykke tid, men man kan afhjælpe/afkorte denne proces med forskellige former for tarmflorabakterier og mælkesyrebakterier, som du tilsyneladende også har prøvet.

Dine lidelser kunne umiddelbart tyde på, at du har problemer med mavesyre, der løber op i spiserøret og over i luftrøret – dette sker normalt, når man ligger ned. Dette kan være årsagen til dine vejrtrækningsproblemer og trykken bag brystbenet. Her har du den sandsynlige fysiske vestlige forklaring – men hvad kan du gøre ved det uden at skulle tage en masse piller?

Hvis du har for meget Yang i kroppen, specielt kombineret med mangel på Nyre-Yin (din medfødte grundenergi), vil alkohol reagere i din krop som at hælde benzin på et bål – ren alkohol er værst, efterfulgt af rødvin, hvidvin og øl. Den opadstigende Yang-energi kan vende den nedadførende energi, som Mave- og Lunge normalt har, hvilket kan give dine symptomer med mavesyre – hvis din lunge-energi var svag, kunne du også få astmatilfælde. Den rebelske Yang-energi kan invadere Mave/Milt-energien og give svære fordøjelsessymptomer, som du også beskriver med oppustethed og tegn på, at mad m.m. bliver for lang tid i maven.

Når jeg har en ny klient til akupunktur, laver jeg altid en ”kinesisk diagnose” før jeg påbegynder en behandling – og før jeg kan sige noget helt konkret om dine symptomer og behandling mangler jeg nogle svar fra dig – bl.a. er du født før forventet, har du haft mange infektioner som barn, har du et heftigt temperament, taber du meget hår etc. Jeg har behov for at finde ud af, hvor stærk din medfødte grundenergi er – din Nyre-Yin.

Akupunkturbehandling kan afhjælpe dine symptomer og tøjle den rebelske energi og normalisere Mave/Lunge/Milt-energierne. Du skal selvfølgelig afholde dig fra Yangstimulerende føde- og drikkevarer i en periode – såsom alkohol, kaffe, kød (specielt okse- og vildtkød) og også undgå stimulerende midler som ex Ginsing.

Når din krop igen er i balance og din akupunktør finder, at din grundenergi er svag, kan urter (patentmedicin) sammen med akupunktur bygge dig op igen, således at du bedre kan tåle Yang-holdige fødevarer. Alkohol og rødvin skal du nok holde dig fra – men jeg vil tro, at du godt kan tåle en øl uden problemer, når din krop er mere i balance.

Jeg synes ikke, du skal være så ked af, at du har en fintfølende krop. Når du er mere i balance, skal du bruge de små signaler, din krop sender dig til at justere de begyndende ubalancer – og på denne måde vil du kunne leve et dejligt liv uden voldsomme sygdomssymptomer som den naturpige, du underskriver dig med.

Held og lykke med genopbygningen

Hilsen fra Akupunktør Asbjørn Kleif

<< Tilbage

Gå til forsiden

Hasle Akupunkturklinik v/Asbjørn Kleif : Holmstruphøjvej 143 : 8210 Århus V : Tlf. 29 256 456 : E-mail: kleif@kleif.dk